Thursday, September 30

pembetulan: 10 lelaki status bahaya


 ko nak tiru entri iznul ke?? takda ah... lantak la budak tu nak tulis apa... yang ni aku jumpa kat fb... si iema yang ngengada letak... baca je, lantas membara ulu hati nak buat pembetulan...
Ini tips untuk wanita-wanita, korang kena berhati-hati dengan 10 jenis lelaki. Lelaki-lelaki tersebut boleh bikin hidup anda bermasalah macam mereka juga.



1. Lelaki yang sering berkata: "Abang memang sayang kat ayang, tapi abang belum bersedia untuk hubungan yang serius". Amboi dah 3 tahun berkepit sana sini, masih belum bersedia ker? ha..ini lelaki tarak betoi punya. Diorang nak flirt jer, walhal anda belum ada dalam kamus hidup mereka.
Pembetulan: tu tandanya kitorang betul2 tak sedia.. ko ingat senang ke nak teruskan, kena piker macam tau tak… korang tau demand je.. nanti kalu silap skit habis,.. dah takleh macam dulu dah.. tak nak la ikut emosi semata



2. Lelaki yang call/sms ikut suka ati diorang jer. Eh ikut suka ati diorang ja nak jumpa kita, nak call kita, bila kita perlu kan dia, bayang pun tak nampak.
Pembetulan: wei.. tolong sikit… bukan awak sorang je la dlam dunia ni yang bernafas.. orang da keja jugak.. lagipun korang nak ke berkepit 24 jam.. kang cakap rimas lak..


3. Lelaki yang suka ajak dating, tapi bukan dating pon. Paham tak ayat tu? ala, korang tak pernah ker pergi dinner berdua?, jejalan berdua, tengok sunset berdua? Kalau orang lain tengok sure ingat korang couple & tengah bercengkerama. Padahal si lelaki tak pikir pun tu dating. Kepada wanita, jangan asyik keluar kehulur kehilir dgn lelaki sangat. Jatuh saham nanti babe.
Pembetulan: tau takpe… jgn nak kehulu kehilir nak berkepit je.. korang takde kerja ek?? Algipun ada ke lelaki cakap,”jom keluar dating”.. takde kan.. takyah tipu.. memang takde.. slalu mesti ajak camni, “jom kuar nak?? Kita pegi mall ke, pantai ke”..


4. Lelaki yang dah ada awek, tapi selalu sms/call n jumpa anda. Ooo ini lelaki paling bahaya, tapi malangnya paling banyak di Malaya. Lelaki jenis ni dah ada awek, tapi wanita lain juga dia nak bermesra. Bila kantoi dengan awek, diorang akan cakap korang kawan jer, takkan nak berkawan tak boleh? Amboi. Kalau setiap malam call, bila awek not around, mula naik tocang. Lelaki jenis ni ternyata buaya tembaga tak laku.
Pembetulan: er hello… perempuan bukanny baik sgt pun… ramai je budak pompuan yang couple kata single…lagi satu.. yang korang gatal nak gi layan mesra2 ngan bf orang tu kenapa?? Buang tebiat.. salah sapa sebenarnya…kalu budak pompuan tak bagi respon.. kitorang pun tak hingin la..


5. Lelaki yang pikir apa diorang buat semua betoi. Aduhai, pandangan kita semua salah, dia jer yang betol, Diorang ni jenis penting diri sendiri dan tak kan pikir perasaan orang sekeliling termasukla korang.
Pembetulan: ye la… nak pilih baju sehelai pun sampai 3 jam.. memang la malas nak tau pendapat korang.. kitorang senang je, Nampak baju  terus pakai.. ni tak.. esok nak kuar, semalaman duk pilih baju…cakap orang penting diri sendiri lak tu.. tunggu korang bersiap lama2 tak kesah lak kan..


6. Lelaki yang blurrrr sentiasa. Contoh nya, lelaki yang tak paham kehendak wanita, even korang cakap terus terang pun dia ingat itu benda remeh ja. Ambil ringan perasaan kita.
Pembetulan: tolong lah… kehendak korang terlampau banyak dan memanf remeh temeh… “tak, tak nak kaler navy, nak turquoise”… kepala kau.. sama je biru kot…


7. Lelaki yang tak tahu kehendak sendiri. Kalau la diorang tak reti nak paham kehendak sendiri, korang ingat diorang boleh paham korang?
Pembetulan: er.. sori sikit… saja je guna ayat “ikut u lah”… nak sedapkan hati korang… kang cakap tak amik berat pasal kehendak korang lak…


8. Lelaki yang selalu kacau korang, walaupun korang tu tengah busy menyelamatkan dunia. Lelaki suka sangat nak berkepit dengan korang, tak kira la korang keja ke apa ker. Sikit2 call, sms, nak jumpa. Mula-mula korang rasa ok. Tak lama kemudian korang sure tak tahan. Rimas dan lemas.
Pembetulan:er.. hello… pikir balik poin no 2 korang la… tau pulak korang nak busy kan… sapa yang pentingkan diri sendiri skrang..


9. Lelaki yang suka kutuk lelaki lain, dengan harapan korang tak dekati lelaki yg dikutuk. Sah-sah lelaki ni kuat jeles, dan jangan terkejut diorang ni jenis ngada-ngada.
Pembetulan: aiyo.. helo…. Macam la korang tak suka bergosip… lagipun takkan la ada lelaki sanggup amik tindakan demikian kalu dia dah tahu korang ni jenis yang setia. Kan?? Kan?? Kann……


10. Lelaki yang tak dapat memberi layanan yang betul untuk seorang wanita. Apa lagi korang harap? buat siksa jiwa jer. nampak sangat lelaki jenis ni sukar nak bahagiakan korang.
Pembetulan: ok… berbalik kepada poin no 1 tadi… siyesly.. kalau rasa kitorang takleh ‘layan’ jiwa korang tu dengan baik, so kenapa nak jugak paksa kitorang.. dah tak suka tu blah ar… sebab camni la kitorang lagi suka spend time untuk kenal satu sama lain… sekuat mana pun kitorang suka kat korang, kitorang taknak korang lak menyesal nanti…sebab dah tau dah, korang merajuk payah nak pujuk..

4 comments:

nusha said...

dlm byk2 point,nom 4 tu plg xske..
huhuuh..
sme je,laki ke pom..
lau xmlyn,xdernya nk dilayan~~

syarky ibrahim said...

urh.. so maknaynya... kita sama tak layan la... owh.. gitu pulak..

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

ini dah macam Lady D berbalas hujah dengan Pak Cik Din dalam Majalah Ujang...

syarky ibrahim said...

eh...a'ah ek... ada jugak manusia yang sanggup baca buku tu lagi

Pin It button on image hover
Tweet