Thursday, September 30

Masakan kegemaranku


Mood tengah happy ni…
Orang cakap, kalu hepi tulis entri….
So.. aku tulis la ni.. tapi nak tulis pasal apa ek??? Urm… kejap pikir…. Jap… oh ya… memandangkan rata-rata kawan2 aku pernah tulis pasal masakan dalam blog diorang, jadi aku pun nak tulis gak lah… takkan korang ingat aku tak reti masak lak…. Hehehe
(masuk mood pondan kejap)
Jadi che jah che jah, kak tipah tu sambil sesat kat blog cheq ni meh la kita blajaq masak pulak… ok… semua dah sedia??? Jangan lupa anak2 kita kat luar tu selamat ke tak.. kang asyik busy memasak anak ntah ke mana lak ye…
Jadi menu kita hari ni adalah Kerabu Ayam KFC

Mudah je ye, bahan-bahan yang kita perlukan adalah:-
                -dapur… tak… heater bilik korang tu takleh pakai…takyah Tanya pun takpe..
                -kuali… periuk, belanga, kawah, dan seangkatannya pun boleh jugak guna ye…takpe, tak kesh pun… dah korang appetite banyak lantaran minum weight gain tu boleh la buat satu kawah ye
                -orang yang nak masak… of coz la samdul!!!! Kang takde orang nak masak susah lak… nak susah kucing masak??
                -kasih sayang
                -minyak… ni ikut korang lah… nak guna minyak tanah ke, minyak gas ke, minyak petrol ke… tapi tanggung sendiri lah akibatnya
                -ayam kfc.. atau bleh jugak korang guna ayam mcD atau ayam segera Ramli, Farmgold, Ayamas…. Apa lagi… senarai je semua yang ada… nak buat sendiri pun boleh.. ko gi kebas ayam sebelah umah yang bising bagai tak paham orang nak tidur pagi tu pun takpe…
                - pencicah… bukan body lotion korng guna atas katil tu ye.. ni yang ala2 sos thai n yang kita guna buat cicah keropok tuh…
                -bawang, kacang, mangga, pauh, mempelam, mango, dan jugak lemon….
Ok.. lepas korang berusaha mendapatkan semua barang di atas tak kira secara pukal, borong, hutang atau down-payment,… meh kita masak…
1.       Tau dapur korang kat mana…
2.       Tau apa itu dapur…
3.       Letak kuali atas dapur…
tak pasal jadi kerabu kucing kang
4.       Carik punat untuk on-kan dapur korang yang canggih manggih tu…
5.       Hidupkan api atau sambungkan letrik, atau wujudkan medan electromagnet… ish.. susah la kalu dapur moden sgt ni…
6.       Taruk minyak…tolong la guna minyak masak… tak kuasa aku kena jawab kat akhirat nanti…
7.       Goreng, panaskan, re-heat, fry…ikut korang lah… asalkan ayam tu ranggup ala2 hot n spicy gitu…
8.       Sambil itu , chop, cincau, karate, hiris, tetak segala jenis sayur itu yakni kacang, bawang, lemon, pauh, mempelam, mangga, mango  korang cari tu…
9.       Pastikan suma bahan tu tak lumat… aku suruh cincang, bukan aku suruh blend la pandai!!!!
10.   Toskan ayam korang tu…
11.   Toskan betul2…
12.   Siyes la… ada lagi minyak tu…
13.   Pastu korang cincang lak ayam tu kepada potongan yang ikut suka laki bini korang.. nak kecik amat ke, nak besar sikit ke.. lantak.. korang nyer rasa…
14.   Kemudian amik mangkuk… taknak la mangku ayun.. tu tak penting…
15.   Gaulkan ayam ngan buah2 tadi tu bersama dengan sos pencicah…
16.   Kalu buleh taruk satu botol terus…
17.   Perahkan lemon…
18.   Kosongkan perut…
19.   …….
20.   ………
21.   Oi!!!! Tunggu apa lagi.. jadi la tu…makan la…

p/s: ni resepi omak den.. tak tau la dia amik katner..

1 comment:

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

Ye ke orang Kelantan panggil mempelam tu mempelam, bukan mempele ke? Kuikuikui... kalau tenggelam jadi tenggele, kalau mempelam jadi mempele lah tak jadi pauh punya...

Huiyo, ni nak lawan pos Izuddin tentang masak spageti la ni, bagus, bagus, kelakar, kelakar, I like... tapi, kau letak banyak sangat sayurlah, habis rosak ayam goreng tu...

Pin It button on image hover
Tweet