Tuesday, September 7

Pabila Tangan yang memberi Digigit


Astaghfirullah…

Lantaran Rm1000, manusia jadi anjing…

Maaf, sebenarnya bukan niat saya sampai nak cakap macam tu but u deserve it… apa yang merasuk kamu sampai bertindak demikian?? Demi Allah, demi Ramadhan, bertaubatlah…

All of u have read about the SANTUN club that I constantly remind u of in this blog right? Kelab SANTUN atau skim ANUGERAH anak yatim/miskin cemerlang memberi ANUGERAH sebanyak rm1000 kepada setiap ahlinya selama keahlian mereka 6 tahun… ya right, u heard me, its ANUGERAH!!! Bukan kamu berhak dapat kerana kejayaan kamu… ianya suatu bantuan yang diberikan untuk kamu belajar dan belayar ke tingkat lebih tinggi..and again, ITS BANTUAN… tapi korang sanggup menyalak balik kat tangan yang menghulur bagai anjing terlepas tali?? Mengucaplah wahai umat Nabi Muhammad…

I was surprised to hear about what happened ealier today at yapeim.. ada manusia yang sanggup memaki hamun pengurusan atas sebab duit rm 1000 tu.. oit, duit tu bukan kita punya, sedar sikit… duit tu milik rakyat Malaysia yang sanggup potong gaji tau tak.. kalau orang bawak Mercedes pergi amik zakat korang menyumpah, mencaci, tapi korang tu apa kurangnya… dah la orang bagi bantuan ikhlas, nak kumpulkan krang untuk bagi cek pun susah, call taknak angkat, busy lah.. orang ajak pergi program anjuran kelab pun susah… tapi bila bab duit je.. korang meradang, memaki hamun pengurusan.. manusiakah kamu???

Ya, saya faham anda amat mengharapkan wang tersebut..saya pun turut bergantung pada wang tersebut tapi perlu ke menyalak pada tangan yang memberi?? Mujur diorang nak abgi anugerah tu kat kita…sedangkan kat luar sana ramai lagi anak yatim, miskin yang memerlukan bantuan dari mereka…astaghfirullah… dalam aku menaip entri ni, hamper menangis rasanya bila pikir balik apa yang pihak pengurusan serta ahli kelab sudah lalui untuk sesuatu program… korang datang pun tak…berkenal muka pun tak, tetiba menyalak… eh, knock knock, is there a brain in that head of yours??hello… Orang mana nak bagi rm6000 membabi buta kalau tak kenal pun siapa… wang tersebut adalah anugerah, jadi bukan tempat kita untuk meminta… kita hanya mampu bersyukur..nak Tanya ko la, ko bersyukur ke??

Wang tersbut adalah milik masyarakat…jadi kita sepatutnya berbakti kembali kepada masyarakat..bukan dapat duit terus lupa… tapi ni lagi teruk, dia bukan lupa, dia maki hamun balik.. astaghfirullah…

Ingatan ini untuk semua manusia, tak kira agama dan bangsa serta asal usul, JANGAN MENGGIGIT TANGAN YANG MENYUAP…  dan kepada ahli SANTUN yang sudi membaca entri ini, rajin2lah datang ke program kelab, lihat sendiri segala penat lelah pihak pengurusan…dan saya rasa adik2 baru saya Nampak sendiri kan betapa sukarnya bila abg2 dan kakak2 mengendalikan majlis tempoh hari, jadi tanamkanlah iltizam, bulatkan tekad untuk membalas kembali jasa mereka yang memberi..jangan jadi anjing yang hanya tau menyalak bila tidak diberi makan… dan bukan semua yang bertindak sedemikian jadi, siapa makan cili dia terasa pedasnya.. kepada yang lain, termasuk ajak kelab santun, terima kasih tak terhingga saya ucapkan..


Sekali lagi, saya amat menyesal dengan sikap segelintir antara kita … dan kepada pihak pngurusan yapeim dan penyeri, bersabarlah kerana sesungguhnya hanya tuhan yang mampu membalas dosa mereka… dan bersabarlah kerana sesungguhnya mereka tidak mengetahui…

5 comments:

Pencacai Alim said...

manusia gelap hati jika ditabur dgn duit..

syarky ibrahim said...

benar..oh hey, thanks for reading

FaRaH AiN said...

dabel like this lah!

syarky ibrahim said...

badel tu aapa??? sejenis kuih kah???

The ModERnMoZaRT said...

hmmm..sorry..ape yg terjadi sebenarnye?

Pin It button on image hover
Tweet