Monday, September 27

Study tips bernas

aigooo...(thats 'sigh' in korean if u are wondering)


Awal pagi tadi aku dah la balik lambat dari tengok movie dengan Paan..(Ain tak jadi lak keluar lepas seminggu beria-ia, rancang gitu gini)...kemudian bukak la fb.. tak berniat pun tapi tangan dah automatik akan bukak fb...hahahahahaha..*alasan tu semua...
Tapi bukak je fb... balas kumen2 dari orang yang sanggup kumen... kemudian ternampak lak status si Alias ketua kelas... “KUIZ MATH AKAN DIADAKAN DALAM KELAS TUTOR ESOK”... aigo.. terus aku menyumpah, carik buku.. study... dah la kelas tutor pukul 8.. tidor pukul 3.30.. nasib baik leh bangun..(Ain yg tak jadi keluar tu pulak skip kelas sebab lambat bangun)... dah la tak dapat jawab.. aduh... redha je la.. benda nak jadi... tapi aku tetap bengang... nampak sangat aku tak cukup study...
Jadi ini sedikit tips untuk orang nak study..dipetik dari pelbagai sumber...
Bak kat Zac from melaka..*my new great buddy..kita kena study apa yg kita belajar hari tu pada hari tu jugak... tak pun dalam masa 3 hari...nanti tak terkumpul...katanya...
Bak kata Cikgu Nora...*cikgu fizik sekolah aku yang garang... ingat konsep je... buat latihan takyah tengok buku... fuhh.. taraf master tuh...
Bak kata bebudak Asasi...*time akt uitm dulu... apa bran study nak giler ni.. meh gi seksyen 2 layan nasi dulu...(menyesal aku ikut)
Bak kata Shaer si pondan ...* budak pasum tu... study?? Apa tu??? Mak tak kenal la sapa tu... hensem ke??
Bak kata Fadhilah Kamsah..*kalu korang tak kenal baik takyah hidup la... kita kena study secara berhemah ye... belajar secar berkumpulan...bla bla bla..
Bak kata prof kat hot fm tu.. * ada lagi ke skrang?? ... semua perkara dalam hidup kita kena disusuli dengan doa dan twakal... renung2kan.. dan selamat beramal...
Bak kata Tarmizi...*pakar bahasa tu... ala.. budak pandai takyah study.. jom pegi program dulu...berlegar-legar di darab segi empat sama yang berjaya dulu...
Bak kata aku..*bernas ni.... waterfish!!!! Lantak la korang nak blajar time mana!!!  Lain orang lain butik meh...lain orang lain  
Ok.. dah inspired???



2 comments:

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

Sekurang-kurangnya 1Kesilapan dan penyalahgunaan tatabahasa bahasa Melayu telah pun dikesan dalam blog anda. Tarmizi sebenarnya berkata:

"...berlegar-legar di darab segiempat sama sisi yang berjaya..."

perkataan segiempat hendaklah dirapatkan dan anda tertinggal perkataan sisi

syarky ibrahim said...

owh owh.. maaf prof... sorry tak refer ngan prof dulu...

Pin It button on image hover
Tweet