Saturday, October 30

Maulana Rumi, penyair sejati

korang tau tak? time aku form 4, aku dah buat 3 ke empat report budak universiti, bukan calang2 report foundation for english zzzt tau tak.. report demi penilaian untuk seorang student amik ijazah bahasa inggeris kat sebuah universiti tempatan... so salah satu report yang aku kena buat ialah pasal satu syair oleh Rumi, seorang penyajak terkemuka dari tanah arab... explain pasal syair ni dah satu, pastu explain kisah hidup maulana rumi ni lagi satu hal... giler complicated kisah hidup...tapi report tu siap dengan jayanya dan aku lak tertarik menarik dengan syair si Rumi ni:.."LOVE"

Beauty unveils His exquisite form
in the solitude of nothingness;
He holds a mirror to His Face
and beholds His own beauty.
he is the knower and the known,
the seer and the seen;
No eye but His own
has ever looked upon this Universe.

His every quality finds an expression:
Eternity becomes the verdant field of Time and Space;
Love, the life-giving garden of this world.
Every branch and leaf and fruit
Reveals an aspect of His perfection-
They cypress give hint of His majesty,
The rose gives tidings of His beauty.

Whenever Beauty looks,
Love is also there;
Whenever beauty shows a rosy cheek
Love lights Her fire from that flame.
When beauty dwells in the dark folds of night
Love comes and finds a heart
entangled in tresses.
Beauty and Love are as body and soul.
Beauty is the mine, Love is the diamond.

They have together
since the beginning of time-
Side by side, step by step.



 p/s: setelah sekian lama aku mencari balik puisi ni, sekarang baru jumpa


10 comments:

CuteOven said...

adakah Maulana Rumi ni Sheikh Jalaluddin Rumi....

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

nasib baik dia tulis rumi, kalau tak jawi...

syarky ibrahim said...

cutemirowave.. wow... u pun kenal ke???


mizi.. dia tulis jawi la dulu...pastu bru translate jadi rumi

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

Dia tulis jawi? baik bagi nama jawi saja bukan rumi...

nur iema said...

erk...mls aku nk lyn puisi nih,.... tmbh2 english.. translate r weh...

bahasa jiwa bangsa!

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

Gunakanlah bahasa kebangsaan kita, marilah amalkan ramai-ramai...

Bulan Oktober Bulan Bahasa Kebangsaan...

P/S: Syahir kan Band 6...

syarky ibrahim said...

ni semua mesti terpengaruh ngan iklan dari fly fm ni...=_=''' p/s:perlulah mention pasal muet?

CuteOven said...

kalau tulis jawi pun kite boleh baca.....

CuteOven said...

dulu thn 80an ada cerita arab mengenai dia dialihbahasa kemelayu pd bulan ramadan selama sebulan dn kite ikuti cerita itu.... cukup minat dgn dia....kehidupan dia

syarky ibrahim said...

wah...ye ke??? best best.. sajak dia byk berkaitan ketuhanan...tau tak kisah pengebumian dia?

Pin It button on image hover
Tweet