Saturday, December 4

Masalah Ketum di Perak


Ketum tom tom bak!
Ketum oh ketum. Tadi dalam segmen Aduan Rakyat  dalam Buletin Utama, sebuah kampong di kuala Rompin Perak telah dilaporkan mempunyai peratusan pengguna air ketum tertinggi iaitu meliputi hamper 80% penduduk kg. Well, at least that was the imam said.
            
    Aku tak mau bincang lebih detail pasal berita tu tapi nak tanya pendapat korang lah… air ketum tu halal ke tak??? Aku yang secetek-cetek ilmu agama pun tau yang benda memabukkan serta menyebabkan ketagihan tu haram. Itu aku lah.. tapi lain pulak yang mak aku cakap…
              
  Oh. No, no no, bukan mak aku cakap ang ketum tu halal tapi it seems to be as folks in the old days uses daun ketum for some kind of tonic agar lebih bertenaga untuk ke sawah. Hurmm.. is it?? Mak akulah yang cakap dari pengalamannya waktu berhingus.
             
   Dari sudut pandang akulah, air ketum tu patut diharamkan dan tindakan ketat patut dikenakan terhadap penanam serta penjual daun ketum tiada bezanya seperti diorang buat kat penjual ektasi atau pil kuda tu. Kenapa? Ok, sebagai contoh, kebanyakkan pelajar menggunakan pil kuda atau ekstasi untuk study hingga lewat malam tanpa mengantuk sama je macam air ketum dijadikan tonik. Pengambilan berlebihan akan menyababkan ketagihan sama jugak air ketum. So pengharaman dan penguatkuasaan undang-undang patutnya sama lah kan. Tapi herannya boleh satu kampong tanam air ketum tanpa diketahui pihak polis.. itu gila namanya…
              
  Lagi satu, kalau anda lah kan, nak ke duduk satu kampong yang penuh dengan penagih?? Tak mau kan… tapi perkara sebaliknya berlaku di kampong tersebut. Penduduk nampaknya terbiasa dengan benda tu sampai sau kampong bleh terjebak. Tenat… komplikasi penyalahgunaan dadah
               
Apapepun.. last skali kita kena tepuk dada tanya diri, apa kita akan buat kalau di kasut mereka?? Apa tindakan kita sebagai rakyat yang prihatin??

p/s: nak kena ronda kampung cari daun ketum lepas ni

2 comments:

Shaofie said...

siap ade perenggan bagai lagi. tahniah syahir anda maju setapak. buatlah cerita, aku sebatang pen. hahahahha.

SyArk BudAk NaKaL said...

motif??? tajuk ni maysian youth inovaters dah guna la taun lepas.. basi o basi

Pin It button on image hover
Tweet